Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku

  • wyświetlono: 362 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Jest to dobry pomysł na przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku.

WIN_20190330_14_59_35_Pro
  • 8 porcje
  • 55min
  • Średni

Składniki

Ryby:
1 kg filetów rybnych (np. miruna, dorsz, limanda),
cytryna,
przyprawa do ryb,
125g mozzarelli,
2 jajka,
1 łyżka mąki,
bułka tarta,
sól i pieprz do smaku
Warzywa:
mały kalafior,
12 sztuk średniej wielkości ziemniaków,
12 sztuk dużych pieczarek,
2 średniej wielkości cebule,
3 średniej wielkości marchewki,
opakowanie groszku konserwowego z puszki -200g,
8 średniej wielkości ogórków konserwowych,
przyprawa do ziemniaków - około 3 łyżek,
pęczek szczypiorku,
około 8 łyżek oleju.
Blaszka do pieczenia o wymiarach 40x40

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku

  • 1. Filety z ryby myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy przyprawą. Rybę wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
  • Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku2. Ziemniaki obieramy, gotujemy przez około 2 min. w osolonej wodzie , studzimy i kroimy w paski.
    Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy około 5 min. w wodzie z solą i cukrem ( na 3 l wody - płaska łyżka soli i 1/2 łyżki cukru).
    Pieczarki myjemy, obieramy i dzielimy na połówki.
    Marchewkę obieramy i całą gotujemy w wodzie przez około 1 min. Następnie kroimy w plasterki.
    Ogórki i cebulę kroimy w plasterki. groszek odcedzamy z zalewy, szczypiorek siekamy na mniejsze kawałki.
  • Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku3. Warzywa (bez szczypiorku) mieszamy z tłuszczem i przyprawą do ziemniaków . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220stopni C i zapiekamy przez około 25 min.
  • Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku4. Rybę wyciągamy z lodówki. Jajka roztrzepujemy z mąką na jednolitą masę i doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. Ryby moczymy w jajku i bułce tartej, następnie układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na filetach rybnych.
    Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-25 min. (długość pieczenia uzależniona jest od grubości filetów).
  • Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku5. Upieczone ryby podajemy z wcześniej przygotowanymi, zapieczonymi warzywami i potrzepujemy pokrojonym szczypiorkiem .

Porady

Zapiekane warzywa możemy przygotować z innych ulubionych składników np. z cukinii, papryki, brokułów, fasolki szparagowej itp.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryba z warzywamiRyba zapiekana z warzywamiWarzywa zapiekane w piekarnikuRyba pieczona w piekarniku
 

Komentarze

Podobne przepisy

Warzywa zapiekane w cieście francuskim

Dodane przez: RedakcjaPP

Warzywa zapiekane w cieście francuskim

Danie jest smaczne, a do tego szybkie,...

Ziemniaki faszerowane, mocno serowe, zapiekane w piekarniku

Dodane przez: neliada

Ziemniaki faszerowane, mocno serowe, zapiekane...

Ziemniaki podobnie jak i inne warzywa...

Warzywa zapiekane w cieście

Dodane przez: RedakcjaPP

Warzywa zapiekane w cieście

Jestem ekspedientką. Bardzo lubię...

ryba z piekarnika 2

Dodane przez: agnieszkaglg

Ryba z piekarnika w warzywami

Zdrowe danie dla każdego.Zamiast...

Ryba zapiekana z porami w śmietanie

Dodane przez: florianka

Ryba zapiekana z porami w śmietanie

Dla mojej rodziny rybka z tego...

image-19a0h7l

Dodane przez: Konto nieaktywne

Łódeczki zapiekane w piekarniku

pyszne i aromatyczne danie