Ryba currry

0 (0 ocen)

  • 10 min

Już dawno nie robiłam takiej ryby a przecież to bardzo smaczne i, co ważne, szybkie danie. Przygotujecie je również z bardzo łatwo dostępnych składników i przypraw. Nie potrzebne są również "egzotyczne" składniki, których nie zawsze dostaniecie w każdym sklepie, aby otrzymać pyszny obiad w 20 minut.

  • 10 min

Składniki:

  • 40 dag filetów mintaja (lub innej)
    2 torebki ryżu
    duża cebula
    ząbek czosnku
    2-3 łyżki oleju
    łyżka mąki
    sok z 1/2 cytryny lub limonki
    2 łyżeczki curry
    1 łyżeczka kurkumy
    sól
    pieprz
    ognista mieszanka przypraw w młynku (niekoniecznie)
    szczypior do posypania

Ryba currry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć odrobiną soli i pieprzu, skopić sokiem z cytryny (ewentualnie usunąć ości).
    Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z curry i kurkumą. Dodać posiekany czosnek a po chwili oprószyć mąką. Zamieszać i wlać 1 szklankę wody. Podgrzewać ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojoną w większe kawałki rybę, dusić ok 10 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
    Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać z rybą, posypane posiekanym szczypiorem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy