Rustykalny tort jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To przepis idealny dla wielbicieli ciast z jabłkami. Połączenie orzeźwiającej masy jabłkowej i kruchego ciasta jest niezastąpione:).POLECAM!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Ciasto:
    - 75 dag mąki,
    - 45 dag margaryny,
    - 3 łyżki śmietany,
    - 2 jajko,
    - 3 żółtka,
    - 22 dag cukru,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    - 3 kg jabłek (waga po obraniu),
    - 3 galaretki cytrynowe,
    - Cukier do smaku ( wg uznania)

    Dodatkowo:
    • Cukier puder do posypania

Rustykalny tort jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • podział ciasta 2. Gotowe ciasto dzielimy na około 7-8 części.
  • ciasto przed pieczeniam 3. Kolejno każdą część wałkujemy, wykładamy na przygotowaną tortownicę, nakłuwamy widelcem i pieczemy. Kruche blaty pieczemy po około 15-20minut w 180°C do zrumienienia.
  • studzenie 4. Upieczone ciasta studzimy.
  • dodanie galaretki do jabłek 5. MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte przekładamy do garnka. Podsmażyć je około 15 min ( długość smażenia zależy od gatunku jabłek). Na koniec dodajemy do nich galaretki. Gdy galaretki się rozpuszczą owoce zdejmujemy z ognia i studzimy. Ewentualnie możemy je posłodzić do smaku.
    Tężejącą masą jabłkową przekładamy kruche ciasta. Gotowy torcik przekładamy do lodówki, by masa stężała.
    Zastygnięty torcik podajemy oprószony cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy