Ciasto kruche, budyń i orzeźwiające jabłka- jednym słowem wszystko co najlepsze w jednym deserze. Dodatkowo ciasto jest proste w przygotowaniu i na każdą kieszeń. Polecam !!!
Rustykalny jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Zagniatamy ciasto, po czym odstawiamy je na około 30 minut do lodówki.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia: budyń, jabłka i kruszonkę.
2.KRUSZONKA: Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka.
3.BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę, cukier waniliowy oraz żółtko. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Przed wyłożeniem na ciasto delikatnie go studzimy.
4.Gotowe, schłodzone ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Na środek ciasta wykładamy ugotowany budyń waniliowy pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Jabłka obieramy i kroimy w plastry około 8-10 mm. Do ciasta wybieramy te o największej średnicy, z których usuwamy gniazda nasienne.
Przygotowane plastry jabłek wykładamy na budyń. W wycięte środki wkładamy suszoną żurawinę. Jabłka delikatnie posypujemy cynamonem.
5.Pozostawione brzegi ciasta zawijamy do środka delikatnie dociskając. Zawinięte brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zarówno brzegi jak i środek tarty posypujemy kruszonką. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w 180°C.
Gotowe ciasto studzimy, a przed podaniem oprószamy owoce delikatnie cukrem pudrem.
Komentarze