Rustykalny jabłecznik z budyniem

0 (0 ocen)

Ciasto kruche, budyń i orzeźwiające jabłka- jednym słowem wszystko co najlepsze w jednym deserze. Dodatkowo ciasto jest proste w przygotowaniu i na każdą kieszeń. Polecam !!!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 250 gram mąki,
    • 150 gram masła,
    • 1 jajko,
    • szczypta proszku do pieczenia,
    • 70 gram cukru pudru,
    • szczypta soli
    Dodatkowo:
    • jajko do posmarowania brzegów ciasta,
    • 3-4 łyżki suszonej żurawiny,
    • cynamon,
    • ok 3 jabłka,
    • ewentualnie cukier puder do posypania przed podaniem
    Kruszonka:
    • 1 łyżka mąki,
    • 1,5 łyżki cukru,
    • Około 1 łyżka masła
    Budyń:
    • 500 ml mleka,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej,
    • Około 1 łyżka cukru do smaku,
    • 1 żółtko,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Rustykalny jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. CIASTO: Składniki ciasta wykładamy na stolnicę. Zagniatamy ciasto, po czym odstawiamy je na około 30 minut do lodówki.
    Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia: budyń, jabłka i kruszonkę.
  • gotowa kruszonka 2. KRUSZONKA: Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka.
  • gotowy budyń 3. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń, mąkę, cukier waniliowy oraz żółtko. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Przed wyłożeniem na ciasto delikatnie go studzimy.
  • nakładanie nadzienia 4. Gotowe, schłodzone ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Na środek ciasta wykładamy ugotowany budyń waniliowy pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Jabłka obieramy i kroimy w plastry około 8-10 mm. Do ciasta wybieramy te o największej średnicy, z których usuwamy gniazda nasienne.
    Przygotowane plastry jabłek wykładamy na budyń. W wycięte środki wkładamy suszoną żurawinę. Jabłka delikatnie posypujemy cynamonem.
  • przed pieczeniem 5. Pozostawione brzegi ciasta zawijamy do środka delikatnie dociskając. Zawinięte brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zarówno brzegi jak i środek tarty posypujemy kruszonką. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w 180°C.
    Gotowe ciasto studzimy, a przed podaniem oprószamy owoce delikatnie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować