Sprężysty, miękki środek o lekkim serowym smaku, a na zewnątrz chrupiąca skórka... Z czosnkowo-ziołowym masełkiem lub twarożkiem mogłabym je zajadać bez żadnych innych dodatków... no chyba że z malinowym pomidorem prosto z krzaka;)
2 godz.
Dla 4 osób
Składniki:
zaczyn:
0,5szkl. mąki pszennej typ 650
0,5 szklanki letniej wody
odrobina świeżych drożdży (kulka wielkości groszku) lub 1/3 łyżeczki suchych
ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
2/3 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła
10g drożdży świeżych (lub 5g suchych)
50g sera żółtego typu parmezan, bursztyn
olej do posmarowania ciasta
Rustykalne bagietki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczór przed pieczeniem: Składniki zaczynu wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin w temp. pokojowej.
2.W dniu pieczenia: Wodę podgrzać, rozpuścić w niej masło, cukier i sól, odstawić do przestudzenia (powinna być lekko ciepła). Mąkę przesiać, wlać wodę z masłem, dodać drożdże, zaczyn i wyrobić ciasto (ręcznie ok 8-10 minut, mikserem ok 3-5 minut). Ciasto będzie lekko kleiste. Do ciasta wmieszać pokrojony w drobną kostkę ser. Dłońmi posmarowanymi olejem uformować z ciasta kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
3.Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, złożyć kilkakrotnie jak kopertę, rozpłaszczyć na prostokąt ok 20x30cm. Ciasto pokroić na 4 podłużne paski (5x30cm), każdy przekręcić kilka razy, formując niezbyt równy wałek, ułożyć na blasze z odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 20 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220stC. Nagrzany piekarnik spryskać wodą, żeby powstała para. Wstawić blachę z bagietkami, piec ok 20-25 minut (po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 200stC).
Upieczone bagietki studzić przykryte ściereczką.
Smacznego!
Komentarze