Rustykalna tarta z pomidorami, szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie wyciągamy ok 10 min wcześniej z lodówki. Wycinamy maksymalnie jak największy okrąg ( można zrobić w formie prostokąta). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Odmrażamy szpinak na patelni. Odparowujemy nadmiar wody, gdy wystygnie dodatkowo odciskamy. Do szpinaku dodajemy pokruszony serek feta, jajko. Mieszamy i doprawiamy pieprzem, solą (do smaku, gdyż feta jest słona), papryką chilli. Dodajemy posiekany szczypiorek, ponownie mieszamy i wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy zostawiając ok 1 cm pustego ciasta od brzegu. Brzegi zawijamy do góry.
3.Pomidory kroimy na równe plasterki, układamy na masie serowo - szpinakowej. Oprószamy oregano, bazylią i chilli.
4.Pieczemy ok 20-25 min w 200 st. Ozdabiamy natką pietruszki. Smacznego.
Komentarze