Rustykalna tarta z pomidorami, szpinakiem i serem feta

5 (146 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna, jarska, aromatyczna propozycja na kolację.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    1 ser typu feta / sałatkowy
    20 dag szpinaku mrożonego
    2 pomidory
    1 jajko
    garść posiekanego szczypiorku
    bazylia
    oregano
    papryka chilli
    sól
    pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Rustykalna tarta z pomidorami, szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie wyciągamy ok 10 min wcześniej z lodówki. Wycinamy maksymalnie jak największy okrąg ( można zrobić w formie prostokąta). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Odmrażamy szpinak na patelni. Odparowujemy nadmiar wody, gdy wystygnie dodatkowo odciskamy. Do szpinaku dodajemy pokruszony serek feta, jajko. Mieszamy i doprawiamy pieprzem, solą (do smaku, gdyż feta jest słona), papryką chilli. Dodajemy posiekany szczypiorek, ponownie mieszamy i wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy zostawiając ok 1 cm pustego ciasta od brzegu. Brzegi zawijamy do góry.
  • 3. Pomidory kroimy na równe plasterki, układamy na masie serowo - szpinakowej. Oprószamy oregano, bazylią i chilli.
  • 4. Pieczemy ok 20-25 min w 200 st. Ozdabiamy natką pietruszki. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Pomidor Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować