Rustykalna tarta z owocami jesieni

5 (143 ocen)

  • 50 min

Galette- kruche chrupiące ciasto , pieczone bez formy i dowolne owoce tym razem śliwki, jabłka, winogrona i maliny. Obsypana cukrem cynamonem. Poza czasem wyrobienia ciasta jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, uwielbiam ją jeszcze ciepłą a podana z gałką lodów waniliowych to już poezja!

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200g mąki pszennej
    100g zimnego masła
    2 łyżki cukru
    30ml wody
    Szczypta soli

    Nadzienie:
    1 winne jabłko
    2 śliwki węgierki
    10 dag malin
    10 dag ciemnego winogrona
    3 łyżki brązowego cukru z cynamonem
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery Wina

Rustykalna tarta z owocami jesieni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do przesianej mąki dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na plastry zimne masło, dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
  • 2. Owoce umyć, jabłko pokroić na plasterki tak samo śliwki, maliny i winogrona zostawić w całości.
    Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koło o grubości około 0,5 cm posypać grubo 2 łyżkami brązowego cukru z cynamonem zostawiając ok.3 cm wolnego brzegu ciasta, rozłożyć owoce, brzegi ciasta zawinąć tak aby w części zakryły owoce.
  • 3. Posypać resztą cukru. Piec około 40 minut w temp 180*c, przed podaniem polać miodem lub położyć gałkę lodów.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować