Rustykalna tarta z jeżynami

0 (0 ocen)

Pyszna tarta z owocami, która zawsze się udaje. Nie potrzeba nawet formy, brzegi po prostu zawijamy do góry ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
    - 2 łyżki cukru
    - szczypta soli
    - 3 łyżki lodowatej wody
    - 125 g zimnego masła
    Nadzienie:
    - 3 szklanki jeżyn
    - ¼ szklanki cukru
    - opakowanie cukru waniliowego

Rustykalna tarta z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrem, solą, masłem i wodą, zagniatamy ciasto. Formujemy kule i wkładamy na pół godziny do lodówki. Jagody dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, następnie odsączamy z jej nadmiaru na sicie. Mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości około 0,5 cm, wykładamy na blaszkę. Na środek ciasta przekładamy jeżyny i zawijamy brzegi. Tarte pieczemy w temp. 180 stopni przez około 45 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy