Na bardzo cienkim, niezwykle kruchym cieście rozłożone są tutaj cienkie plasterki jabłka i posypane brązowym cukrem. Całość tworzy przepyszną, delikatną kompozycję smakową. Ciasto jest bez jajek. Wykonanie bardzo proste.
Rustykalna tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, dodać masło i wodę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta obtoczyć lekko w mące, rozwałkować na papierze do pieczenia na koło o średnicy ok. 26 cm. Zsunąć papier razem z ciastem na blachę do pieczenia.
2.Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, pokroić na cienkie, ok.1 mm plasterki. Jabłka ułożyć na środku rozwałkowanego ciasta zostawiając dookoła pusty ok. 4 cm brzeg. Warstwę jabłek posypać ok. 1 łyżką brązowego cukru. Brzeg ciasta zawinąć do środka. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Komentarze