Rustykalna tarta z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Na bardzo cienkim, niezwykle kruchym cieście rozłożone są tutaj cienkie plasterki jabłka i posypane brązowym cukrem. Całość tworzy przepyszną, delikatną kompozycję smakową. Ciasto jest bez jajek. Wykonanie bardzo proste.

  • 40 min

Składniki:

  • Porcja na 2 sztuki o średnicy ok. 20 cm:

    140 g mąki pszennej

    120 g masła

    1 łyżka cukru

    szczypta soli

    4 łyżki zimnej wody

    2 jabłka

    2 łyżki brązowego cukru

Rustykalna tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, dodać masło i wodę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta obtoczyć lekko w mące, rozwałkować na papierze do pieczenia na koło o średnicy ok. 26 cm. Zsunąć papier razem z ciastem na blachę do pieczenia.


  • 2. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, pokroić na cienkie, ok.1 mm plasterki. Jabłka ułożyć na środku rozwałkowanego ciasta zostawiając dookoła pusty ok. 4 cm brzeg. Warstwę jabłek posypać ok. 1 łyżką brązowego cukru. Brzeg ciasta zawinąć do środka. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy