Szybkie w przygotowaniu, pachnące cynamonem ciasto na bazie świeżych gruszek, chrupiących delikatnie słonych orzeszków, które idealnie komponują się ze słodką, mleczną czekoladą to moja propozycja na owocowe, sezonowe ciasto.
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej
130g masła
1 jajko całe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Dodatkowo:
500g gruszek (waga po obraniu)
250g batonu snickers
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
cukier + jajko do posmarowania i posypania brzegów
cukier puder do posypania tarty
oliwa do wysmarowania blachy
Rustykalna tarta z gruszkami, chrupiącymi orzeszkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w plasterki, posypać cukrem i cynamonem.
Batony snickers pokroić w kawałki o grubości 50mm.
2.Ciasto
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką
i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30minut.
3.Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35-40cm. Środek ciasta wyłożyć kawałkami snickersa, oraz plasterkami gruszki pozostawiając przy brzegu około 3-4cm marginesu.
4.Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, smarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem i cynamonem.
5.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45minut.
Tartę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze