Rustykalna tarta z dynią i fetą

4.5 (191 ocen)

  • 50 min

Pomysł na pyszną tartę w kolorach słonecznej jesieni.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    125 g masła (82 %)
    30 ml lodowatej wody
    1 jajko
    1 łyżeczka kurkumy
    1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
    500 g dyni (pozbawionej pestek i skóry)
    2/3 opakowania sera feta
    1 duża czerwona cebula
    Dodatkowo:
    1 łyżka tymianku
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1/4 łyżeczki chili w płatkach (lub 1/8 łyżeczki chili w proszku)
    sól
    świeżo zmielony czarny pieprz
    2 łyżki sera pecorino
    1 cebulka dymka
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne Przekąski

Rustykalna tarta z dynią i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszaną z kurkumą i solą posiekać ze zmrożonym masłem. Dodać jajko, wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na 20 minut do zamrażalnika. Dynię pokroić w kostkę, skropić olejem, posypać tymiankiem i imbirem i upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na półtwardo. Wystudzić. Ciasto rozwałkować na okrąg o grubości około 1/2 centymetra. Dynię i pokrojoną w piórka cebulę wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem oraz chili. Ułożyć na tartę, posypać kostkami fety i zawinąć brzegi. Wierzch posypać serem pecorino. Tartę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut. Po wyciągnięciu posypać posiekaną cebulką dymką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Dynia Feta Sery Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować