Rustykalna tarta z dynią

  • wyświetlono: 215 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To rewelacyjne połączenie smaków i kolorów. Idealny obiad dla miłośników tart, ale nie tylko! Można nadać jej prostokątny kształt i serwować jako pyszną przystawkę.Dodatek kurkumy dodatkowo nadaje daniu jesiennych, złocistych barw.POLECAM!!

Jaga85

Składniki

Ciasto:
• 250 g mąki,
• 1 jajko,
• 1- 2 łyżki wody,
• ok 1/2 łyżeczki soli,
• 1 łyżeczka tymianku,
• 130 gram masła,
• ¾ łyżeczki kurkumy,
• 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
• 1 małe jajko,
• ok 80 gram sera żółtego,
• 300 gram dyni (po obraniu)
• ok 200 gram kiełbasy,
• 8 oliwek czarnych,
• 6 pomidorków koktajlowych,
• kilka kostek sera feta,
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
• 1/3 czerwonej cebuli,
• oliwa,
• tymianek
• świeżo mielona sól morska,
• świeżo mielony kolorowy pieprz
Dodatkowo:
• jajko do posmarowania ciasta,
• majeranek do posypania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Rustykalna tarta z dynią

  • dynia przed pieczeniem1. NADZIENIE:
    Dynie kroimy w kostkę. Pokrojoną przekładamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy ją oliwą, oprószamy solą i tymiankiem. Tak przygotowaną przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na półmiękko w 180°C. Gotową wyjmujemy i delikatnie studzimy.
  • przysmażanie kiełbasy2. Kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy. Oliwki przekrawamy na 2-3 części każdą. Pomidorki przekrawamy na połowę. Cebule kroimy w piórka.
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z roztrzepanym jajkiem.
  • składniki ciasta3. CIASTO:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę . Dodajemy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
  • gotowe ciasto4. Gotowe schładzamy około 40 minut.
  • nakładanie nadzienia5. Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy masą serową (starty ser wymieszany z jajkiem) pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Na ser wykładamy naprzemiennie składniki nadzienia: podpieczoną dynię, przysmażoną kiełbasę, pokrojony ser, oliwki, pomidorki, pietruszkę i cebulę. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
  • przed pieczeniem6. Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na nadzienie. Brzegi dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Posypujemy je delikatnie majerankiem. Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 40 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy i porcjujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartatania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakipaprykaDynia

Komentarze

Podobne przepisy

Rustykalna tarta z rabarbarem

Dodane przez: dagita

Galette - Rustykalna tarta z rabarbarem

Szybka i banalnie prosta w wykonaniu...

Rustykalna tarta z jabłkami

Dodane przez: dorota w

Rustykalna tarta z jabłkami

Na bardzo cienkim, niezwykle kruchym...

Rustykalna tarta z jabłkami

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Rustykalna tarta z jabłkami

Jest taka urokliwa :)

Rustykalna tarta z burakami na słodko

Dodane przez: dorota w

Rustykalna tarta z burakami na słodko

Uwielbiam pieczone buraki, same,...

Rustykalna tarta twarogowa z rabarbarem

Dodane przez: AnkaFiranka

Rustykalna tarta twarogowa z rabarbarem

Ja z rabarbaru przygotowałam rustykalną...

Rustykalna tarta z gruszkami

Dodane przez: zzewa

Rustykalna tarta z gruszkami

Smaczna zarówno na ciepło jak i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE