Rustykalna tarta twarogowa z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ja z rabarbaru przygotowałam rustykalną tartę na twarożku. Smak ciasta i sposób jego wykonania przypomina mi Szarlotkę na serku homogenizowanym. Polecam :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    200 g kremowego serka/twarożku
    1 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. mąki pełnoziarnistej
    5 łyżek drobnego cukru/stewii/ksylitolu
    1 jajko
    50 g miękkiego masła
    szczypta soli
    Nadzienie z rabarbaru:
    700 g rabarbaru
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
    4 łyżki cukru/stewii/ksylitolu
    szczypta cynamonu i kardamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Rustykalna tarta twarogowa z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy serek, mąkę, cukier, szczyptę soli oraz żółtko białka. Całość wyrabiamy aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji.
  • 2. Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w niewielkie kawałki i wrzucamy do miski. Rabarbar łączymy z cukrem, mąką ziemniaczaną, szczyptą cynamonu i kardamonu.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną silikonową matą lub papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy rabarbar pozostawiając ok. 4 - 5 cm wolnego brzegu. Wierzch rabarbaru opcjonalnie można skropić odrobiną soku z cytryny. Brzegi ciasta składamy dokładnie do środka. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem.
  • 4. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.

Porady

Ciasto po upieczeniu podajemy z lodami, bita śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować