Rustykalna strucla piernikowa z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszna rolada w sam raz na święta Bożego Narodzenia

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 gramów mąki
    10 dag miodu prawdziwego
    2 łyżki cukru
    60 gramów masła
    2 jajka
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka gęstej śmietany 18%
    Składniki na masę makową:
    Puszka masy makowej
    2 jajka
    Pół szklanki bułki tartej
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    Kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Rustykalna strucla piernikowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada piernikowa 1. Wykonanie:
    Mąkę z sodą przesiałam do miski. W rondelku rozpuściłam miód, masło, cukier i dodałam przyprawę do piernika. Następnie wystudziłam i wlałam do przesianej mąki z sodą. Do masy wbiłam jajka, dodałam łyżkę śmietany i zagniotłam ciasto. Tak przygotowane ciasto owijam folią spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. W tym czasie gotową masę makową mieszam dokładnie z jajami i bułką tartą .
    Stolnicę podsypałam mąką, wyłożyłam na nią ciasto, rozwałkowałam. Wyłożyłam na ciasto masę makową, rozsmarowalam i zwinęłam w roladę. Blaszke wykładamy papierem do pieczenia . Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni i piekłam ok. 1 godzinę. Gdy ciasto wystygło do miseczki wsypałam cukier wlałam śmietanę, dodalam przyprawę do piernika, wymieszałam aż powstał lukier. Lukrem polałam ciasto i posypałam posypką.

Porady

Ciasto doskonale nadaje się na deser po kolacji wigilijnej lub świątecznym obiedzie. W wersji dla dorosłych dodajemy do lukru, kieliszek rumu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować