Rustykalna strucla piernikowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Mąkę z sodą przesiałam do miski. W rondelku rozpuściłam miód, masło, cukier i dodałam przyprawę do piernika. Następnie wystudziłam i wlałam do przesianej mąki z sodą. Do masy wbiłam jajka, dodałam łyżkę śmietany i zagniotłam ciasto. Tak przygotowane ciasto owijam folią spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. W tym czasie gotową masę makową mieszam dokładnie z jajami i bułką tartą .
Stolnicę podsypałam mąką, wyłożyłam na nią ciasto, rozwałkowałam. Wyłożyłam na ciasto masę makową, rozsmarowalam i zwinęłam w roladę. Blaszke wykładamy papierem do pieczenia . Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni i piekłam ok. 1 godzinę. Gdy ciasto wystygło do miseczki wsypałam cukier wlałam śmietanę, dodalam przyprawę do piernika, wymieszałam aż powstał lukier. Lukrem polałam ciasto i posypałam posypką.
Porady
Ciasto doskonale nadaje się na deser po kolacji wigilijnej lub świątecznym obiedzie. W wersji dla dorosłych dodajemy do lukru, kieliszek rumu
Komentarze