Ruskie pierogi z miętą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Z zawodu jestem kucharką,ale pierogi zawsze robię tak, jak przed laty nauczyła mnie babcia.

Składniki:

  • Ciasto: 1 kg mąki tortowej
    ● jajko
    ● szczypta soli
    ● łyżka oleju rzepakowego.
    Farsz: 1 kg tłustego twarogu
    ● 1 kg ziemniaków
    ● mięta (może być suszona)
    ● sól
    ● pieprz
    ● masło do okraszenia

Ruskie pierogi z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy
    w osolonej wodzie.
    Jeszcze ciepłe mielimy i studzimy.
    Mieszamy z rozdrobnionym
    twarogiem i miętą,
    doprawiamy.
  • 2. Składniki na ciasto mieszamy
    z ciepłą wodą, wyrabiamy.
    Wykrawamy krążki, nakładamy
    farsz i zlepiamy brzegi.
    Gotujemy w osolonym wrzątku
    ok. minuty od wypłynięcia.
    Podajemy z masłem.

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy