Ruskie pierogi z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja rodzina uwielbia pierogi, zwłaszcza te ruskie. By pierogi były syte dodałam do farszu boczek. Ponadto całość przed podaniem posypałam chrupiącymi skwareczkami. Pyszne i sycące danie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    60 dag mąki poznańskiej
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    Farsz:
    30 dag wędzonego boczku
    80 dag ugotowanych ziemniaków
    50 dag twarogu
    1 cebula
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Ruskie pierogi z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę zagniatamy z jajkiem, olejem i letnią wodą na elastyczne ciasto. Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć. Skwarki wybrać. Na tłuszczu zrumienić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wybrać z tłuszczu. Ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę. Do miski przełożyć zmielony ser z ziemniakami, dodać połowę skwarków, cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
    Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką krążki. Na środek nakładać łyżeczką farsz, skleić pierogi. Wodę zagotować z dodatkiem soli, wrzucać pierogi partiami, mieszać łyżką, gdy wypłyną gotować jeszcze 2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową pierogi. Pierogi przed podaniem posypać odłożonymi skwarkami z boczku.

Porady

1.do wody w której będą się gotować pierogi można dodać olej. 2.Zamiast oleju dodanego do mąki na pierogi można dodać stopine masło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować