Popularne w Polsce jak i na Ukrainie.Nazwa wywodzi się z terenów Kresów Wschodnich czyli Rusi Czerwonej i nie ma nic wspólnego z Rosją jak to często jest mylone.
Składniki:
1kg mąki luksusowej
1/2 litra ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
1 jajko
Farsz:
1kg sera białego
1kg ugotowanych ziemniaków
pieprz czarny
oliwa
sól
2 duże cebule
Dodatkowo:
1 cebula
oliwa
Ruskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki wyrabiamy tak,aby powstało jednolite ciasto.Wkładamy do woreczka foliowego,aby nie wyschło na 20-30 minut.Po tym czasie ciasto powinno zrobić się gładkie,miękkie i elastyczne.Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę z pierogami.
2.Farsz:
Ugotowane ziemniaki i ser mielimy w maszynce do mięsa.Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie na złoty,ale nie brązowy kolor.Do farszu dodajemy sól,sporą ilość pieprzu i usmażoną cebulkę bez oliwy.Farsz powinien być dość pieprzny,ale w połączeniu z ciastem będzie w sam raz.Ruskie pierogi powinny mieć troszkę charakteru.Wszystko dokładnie mieszamy.
3.Ciasto wałkujemy na cienkie blaty.Szklanką wykrawamy kółka,na które nakładamy obficie farsz i zlepiamy.Brzegi ciasta można posmarować zimną wodą,będą się lepiej kleiły.Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oliwy.Podajemy ze smażoną cebulką.
Komentarze