Ruskie pampuchy z dynią

  • wyświetlono: 522 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pampuchy są mięciutkie z delikatnie wyczuwalną nutą dyni. Mają piękny, żółty kolor dzięki pieczonej dyni Hokkaido. Nadzienie to ziemniaki z serem, czyli typowy farsz do pierogów ruskich.

Mniam1

Składniki

CIASTO:
25g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
200g puree z dyni Hokkaido
1 szklanka ciepłego mleka
3 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oliwy
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
szczypta gałki muszkatołowej

NADZIENIE:
250g ziemniaków ugotowanych
250g twarogu tłustego lub półtłustego
1 cebula
sól
pieprz czarny

Sposób przygotowania przepisu:

Ruskie pampuchy z dynią

  • image-1u4cqay1. Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10min, aż drożdże się spienią.
    Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą i gałką, po czym dodać resztę ciepłego mleka, olej, rozmącone jajko, puree z dyni i zaczyn. Połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • image-180kgc92. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z twarogiem i usmażoną cebulką. Przyprawić solą i pieprzem.
  • image-0xpv6o73. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować rulon i podzielić na 16 części. Jeżeli będzie się lepiło, to podsypać trochę mąką.
  • image-0lpgop34. Z każdej części zrobić placuszek i zamknąć w nim porcję nadzienia. Odłożyć na tackę oprószoną mąką łączeniem do dołu i przykryć ściereczką. Pampuchy powinny trochę podrosnąć. W zasadzie jak kończyłam lepić ostatnie pierwsze były gotowe do gotowania.
  • 5. Wkład do gotowania na parze lub sito posmarować olejem (koniecznie!) i układać na nim pampuchy, zachowując odstęp. Nie mogą dotykać wody. Parować pod przykryciem 10min.
  • 6. Gorące podawać z masłem, ze zrumienioną cebulką, boczkiem, śmietaną, jogurtem. Co kto lubi, tak jak przy pierogach ruskich :)
    Smacznego :)
PPWS_10-16

Porady

Jeżeli puree z dyni będzie miało gęstość tłuczonych ziemniaków, należy zmniejszyć ilość mąki nawet do 3 szklanek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcitwarógziemniakiciasto drożdżoweDyniawegetariańskiebezmięsnekluski na parzeruski farszparowcedania na jesieńprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Kotlety ruskie z sosem grzybowym

Dodane przez: AnetaJ

Kotlety ruskie z sosem grzybowym

Kotlety z ziemniaków i twarogu...

image-1k4tec5

Dodane przez: Mniam1

Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną

Ciasto drożdżowe ugotowane na parze...

Kluski na parze

Dodane przez: Natalia Jaśkowiak

Pyszne pampuchy z żeberkami

Pampuchy przygotowuję według przepisu...

placuszki gruzińskie

Dodane przez: capri

Chaczapuri z ruskim farszem

Gruzińskie placuszki, nadziewane...

Pampuchy z sosem rabarbarowo- truskawkowym

Dodane przez: Jaga85

Pampuchy z sosem rabarbarowo- truskawkowym

Pampuchy to jedno z ulubionych...

Pampuchy z wiśniami

Dodane przez: joanna30

Pampuchy z wiśniami

Pyszne danie obiadowe na słodko....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE