Ruskie cukinie pieczone

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapraszam na pyszne cukinie faszerowane nadzieniem przygotowanym na bazi młodych, gotowanych ziemniaków oraz chudego twarogu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    · 1 mała okrągła cukinia zielona

    · 2 małe okrągłe cukinie żółte

    · 3 średnie młode ziemniaki

    · 1 duża cebula

    · 200 g chudego twarogu

    · sól

    · pieprz

    · gałka muszkatołowa

    · olej rzepakowy do smażenia

    opcjonalnie (w wersji dla mięsożerców) ulubiona wiejska kiełbasa usmażona na patelni do podania

Ruskie cukinie pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cukinii odkrawamy kapturek, wydrążamy środki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz pokrojony farsz z cukinii. Całość smażymy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy ze skórki. Blendujemy z twarogiem na gładką masę. Dodajemy do niej podsmażony miąższ cukinii z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masą faszerujemy cukinie, przykrywamy je odkrojonymi wcześniej czapeczkami. Pieczmy je do miękkości ok. 45-55 minut ( w zależności od wielkości) , temp. 190 stopni. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy