Ruskie krokiety

4.5 (146 ocen)

Kolejna wariacja na temat farszu jak do ruskich pierogów. Szybsze i w wykonaniu niż pierogi. Polecam osobom, które nie lubią ich kleić:)

Składniki:

  • NA 10 dużych krokietów

    Na naleśniki


    200 g mąki
    1 szkl mleka
    3/4 szk
    3 łyżki oleju
    mleko
    1 jajko
    szczypta soli
    szczypta cukru

    Na farsz:
    150 g twarogu półtłustego
    500 g ziemniaków
    1 mała cebula
    200 g surowego wędzonego boczku
    1 mały ząbek czosnku
    sól i sporo pieprzu

    Ponad to:
    olej do smażenia
    2 jajka
    bułka tarta do panierowania
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Pierogi ruskie Dania główne

Ruskie krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz.Ziemniaki obrać, ugotować, zgnieść, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser również przecisnąć przez praskę.Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Wszystkie składniki farszu wymieszać i dobrze doprawić-farsz powinien być dość pikantny.
  • 2. Do mąki dodajemy mleko, wodę i jajko, sól i cukier. początkowo ciasto będzie rzadkie. Odstawiamy je na 20 min aby mąka nasiąknęła, w. tedy zgęstnieje. Naleśniki smażymy na suchej patelni, powinno nam wyjść ok. 10 szt.
  • 3. Naleśniki nadziewamy farszem, obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na !złoty kolor.Przed podaniem osączyć na ręczniku papierowym. Smacznego

Porady

Można podawać z barszczykiem czerwonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować