Ruski zawijaniec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczna propozycja na kolację - zwłaszcza gdy zostało nam nadzienia do ruskich pierogów

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 opakowanie ciasta francuskiego
    - ok. 600 g ugotowanych ziemniaków
    - 250-300g twarogu
    - 1 cebula
    - 2 łyżki masła
    - sól, pieprz

Ruski zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić.
    Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce masła.
    Do ziemniaków dodać przeciśnięty przez praskę twaróg i cebulę. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Rozłożyć ciasto francuskie na pergaminie. Nałożyć na wierzch nadzienie. Zawinąć ciasto najpierw wzdłuż dłuższego boku, a potem w "ślimaka" zabezpieczając końce ciasta przed wypadaniem masy ziemniaczano-twarogowej.
    Razem z pergaminem ciasto przenieść na blaszkę. Wierzch ciasta posmarować pozostałym masłem (rozpuszczonym w kąpieli wodnej lub mikrofalówce).
    Piec w temp. 190 stopni do zrumienienia ciasta - ok. 40 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy