Truskawki z bita śmietana i czekoladą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Dzisiaj będzie truskawkowo, chyba każdy z nas robił kiedyś truskawki ze śmietaną? Postanowiłam podać (wszystkim znane truskawki ze śmietaną) w nieco inny sposób.

  • 30 min

Składniki:

  • truskawki świeże - 12sztuk
    śmietana kremówka - 100gram
    cukier puder - 1 łyżka
    cukier waniliowy - 1 łyżeczka
    czekolada - 25 gram
    wykałaczki - 8sztuk

Truskawki z bita śmietana i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od ubicia śmietany z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
    Wstawiamy do lodówki
    Truskawki myjemy z szypułkami,odcinamy "czapeczkę" z 8 truskawek wydrążamy środek.
    Pozostałe truskawki przecinamy na połowę (wzdłuż)
    Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach, część dodajemy do bitej śmietany, delikatnie mieszamy. Na talerzu kładziemy przepołowione truskawki, nabijamy na wykałaczki truskawki (te wydrążone)na nie.
    Napełniamy dobrze schłodzoną ubitą śmietaną, posypujemy wiórkami czekolady.
    Na środek daję kleksa ze śmietany, gdy zjemy "nadziane" truskawki,
    te przepołowione maczamy w śmietanie i również ze smakiem konsumujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2016

Komentarze

Podobne przepisy