Rurki z serkiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki z ciecierzycy dodać jajko, śmietanę, olej, sol, wodę, wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąkę pszenną i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu, ciasto powinno być miękkie ale elastyczne, i nie powinno kleić się do rąk.
2.Na dobrze oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować ciasto i pokroić na długie paski. To ciasto nie należy do takich, z którymi się dobrze pracuje, więc może się rwać i kleić, dlatego od czasu do czasu trzeba podsypywać mąką .
3.Rurki smarujemy z zewnątrz masłem i posypujemy mąką. Owijamy je paskami ciasta i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Blaszkę wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy przez około 20 minut. Potem zwiększamy tem. do 200 C i podpiekamy rurki na złocisty kolor przez około 5 minut.. Upieczone rurki ściągamy delikatnie z foremek.
Serek przekładamy do miski. Pomidory zalewamy wrzątkiem, ściągamy skórki, kroimy na male kawałeczki. Pomidory łączymy z serkiem, doprawiamy solą , pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem. Delikatnie nakładamy serek do rurek.
Takie rurki z serkiem i pomidorami to naprawdę oryginalna, zdrowa i pyszna przekąska...a może nawet śniadanie lub kolacja :)
Komentarze