Makaron rurki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

To dla mnie najlepszy wybór na obiad w środku tygodnia, gdy mam dużo zajęć.

  • 30 min

Składniki:

  • - 40 dag makaronu penne (rurki)
    - 30 dag pieczarek
    - 10 dag boczku
    - 1 pomidor
    - 2 ząbki czosnku
    - 5 dag sera żółtego
    - łyżka bazylii
    - 0.5 szklanki bulionu
    - 2 łyżki oliwy
    - pieprz, sól do smaku

Makaron rurki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni. Po tym czasie dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem. Jednocześnie gotujmy makaron według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Osobno podsmażamy boczek. Po usmażeniu łączymy go z pieczarkami. Wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia aż połowa płynu odparuje.
  • 3. Następnie obieramy pomidora ze skórki (najlepiej sparzyć). Rozgniatamy go i dodajemy do boczku i pieczarek. Doprawić solą, pieprzem i bazylią.
  • 4. Makaron ugotowany wymieszać z sosem pieczarkowym. Dodać ser. Podawać gorące, posypać odrobiną sera do ozdoby.

Porady

Do sosu można dodać również posiekany szczypiorek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy