domowe rurki waflowe z mascarpone i owocami

0 (0 ocen)

Delikatne kruche rurki nadziane delikatnym serkiem mascarpone i soczystymi owocami.

Składniki:

  • składniki podstawowe zestawu B:
    500 g serka mascarpone
    250g malin
    125g borówki amerykańskiej
    1 jajko

    składnik dodatkowy podstawowy:
    13 dag mąki

    składniki robocze
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    200 ml wody lub mleka
    łyżka masła
    skórka otarta z cytryny

    dekoracja:
    mięta i świeże owoce: maliny i borówki

Domowe rurki waflowe z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. PRZYGOTOWANIE RUREK:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z cukrem i jajem ubijając trzepaczką dodajemy wodę/mleko oraz roztopione masło. Gładkie ciasto nalewamy na nagrzaną formę do wafli i pieczemy około 1 minuty. Każdy wafel póki jest gorący zwijamy w rurkę. Ja do tego celu użyłam trzonków od drewnianych łyżek.
  • gotowe rurki 2. Gdy ostygną przekładamy w suche miejsce do zupełnego wysuszenia. Ja odstawiłam na noc.
  • 3. Tak przygotowane rurki napełniamy serkiem mascarpone wymieszanym ze skórką cytrynową. Jeśli serek wydaje się nam za mało słodki dodajemy do niego cukru pudru do smaku. Do środka wkładamy kilka malin i borówek. Rurkę dopełniamy serkiem.

Porady

Z podanej proporcji mnie wyszło około 25 rurek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy