Rurki z kremem czekoladowym - Conos con crema de chocolate

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rurki z kremem to bardzo łatwe i pyszne ciasteczka, które doskonale pasują do kawy pitej z przyjaciółką w niedzielne popołudnie. Gorąco polecam!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na 24 sztuki dużych rurek.

    CIASTO:
    -700g mąki
    -1 margaryna
    -2 jajka
    -200ml śmietany
    -50g cukru
    -50g świeżych drożdży
    -1 cukier waniliowy
    -szczypta soli

    KREM:
    -1 budyń czekoladowy
    -100g czekolady deserowej
    -2 szkl mleka (do budyniu)
    -1 masło (temp.pokojowa)
    -1/2 szkl cukru

    Dodatkowo cukier puder do posypania i foremki do robienia rurek (można użyć patyczków z drzewa owocowego pozbawionych kory, pamiętając jednak, aby były proste).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rurki

Rurki z kremem czekoladowym - conos con crema de chocolate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02eutw3 1. CIASTO:
    Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej.
    Do średniej miseczki pokruszyć drożdże, dodać cukier i śmietanę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z margaryną, jajkami, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Zrobić kopczyk, w środek wlać podrośnięte drożdże i szybko zagnieść ciasto.
    Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Nie czekając, aż urośnie podzielić na 4 części.
    Każdą rozwałkować na cienki prostokąt i radełkiem pokroić na 6 długich pasków.
  • image-0etugs9 2. Paski ciasta nawijamy zachodząc na siebie na rurkowe foremki (foremki powinny być posmarowane masłem). Zostawić chwilę do wyrośnięcia (ok 15 minut). Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180' na złoty kolor ok. 20 minut. Poczekać, aż lekko przestygną i delikatnie wykręcić foremkę.
  • image-0lklfur 3. KREM:
    Zagotować budyń według przepisu na opakowaniu z 1/2 szkl cukru. Dodać połamaną w kostkę czekoladę i dokładnie wymieszać.
    Zostawić do ostygnięcia (aby nie powstała skórka, przykrywamy folią tak, aby dotykała powierzchni budyniu). Zimny budyń miksujemy, dodając powoli miękkie masło, aż uzyskamy puszysty krem. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy nadziewamy zimne rurki. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować