Rurki z kremem budyniowym

0 (0 ocen)

na początek karnawału

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g masła,
    1 ½ szkl. mąki,
    ½ szkl. śmietany,
    szczypta soli

    Krem:
    1 ½ szkl. mleka,
    ½ szkl. cukru,
    1 budyń waniliowy,
    1 kostka masła,
    2 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    1 białko,
    2 łyżki cukru waniliowego,
    2 łyżki cukru kryształ,
    3 łyżki masła do posmarowania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki

Rurki z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    składniki na ciasto łączymy ze sobą, wkładamy do torebki foliowej i schładzamy w zamrażarce przez 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko, tniemy na 20 pasków o szer. 1,5- 2 cm. Rurki smarujemy masłem. Każdą rurkę owijamy ciastem zaczynając od góry, nakładając ciasto na siebie. Białko lekko ubijamy. Na talerzyku mieszamy ze sobą cukry. Rurki owinięte ciastem maczamy w białku a następnie w cukrze. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach.

  • 2. Krem:
    1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka – studzimy. Ucieramy masło dodając budyń, a na końcu sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełniamy rurki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować