Rurki z kremem budyniowym

0 (0 ocen)

Rurki , które zrobiłam po raz pierwszy w życiu i już teraz wiem, że to nie po raz ostatni, bo rurki są naprawdę pyszne.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dkg mąki pszennej
    25 dkg margaryny
    1 szklanka śmietany 18 %
    szczypta soli
    białko do posmarowania
    cukier do posypania rurek

    Krem budyniowy:
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki maki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    25 dkg margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Rurki Krem

Rurki z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rurki z kremem budyniowym 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, miękką margarynę i szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i radełkiem tniemy na paski około 1,5-2 cm.
  • Rurki z kremem budyniowym 2. Bierzemy foremki na rurki i obwijamy je ciastem od cieńszej strony do grubszej.
  • Rurki z kremem budyniowym 3. Rozbijamy białko, smarujemy nim rurki i posypujemy cukrem.
  • Rurki z kremem budyniowym 4. Rurki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.
  • Rurki z kremem budyniowym 5. Krem: odlewamy jedną szklankę mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Do odlanego mleka dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Jak mleko z cukrem zakipi to wlewamy powstały budyń, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę i dodajemy zimny budyń.

    Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować