RURKI Z KREMEM

4.5 (145 ocen)

wspaniałe rurki z kremem zachwycą nie tylko dziecięcą zabawę

Składniki:

  • CIASTO
    50DAG MĄKI PSZENNEJ
    25dag masłą
    25 dag gęstej śmietany
    szczypta soli
    cukier do obtaczania rurek
    masło do posmarowania foremek
    KREM
    3 SZKL. MLEKA
    3/4 SZKL CUKRU
    4 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
    5 ŁYŻEK MĄKI ZIEMNIACZANEJ
    4 JAJKA
    CUKIER WANILIOWY
    1 KOSTKA MASŁA
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok 30 min. w tym czasie foremki do rurek posmarować masłem.
  • 2. Następnie ciasto rozwałkować cienko na ok. 1mm. wykrajać długie paski o szerokości 1,5cm. paski ciasta nawijać na foremkach od węższej do szerszej części tak aby boki pasków nachodziły na siebie. Rurki posmarować odrobiną wody i obtoczyć w cukrze pozostawiając jeden bok czysty gdyż na nim będzie leżeć.
  • 3. Rurki w cukrze układać na blaszce piec ok 15 min w 200st. pieczenie należy kontrolować ponieważ rurki mogą się przypalić.
  • 4. RURKI NADZIEWAĆ KREMEM LUB BITĄ ŚMIETANĄ,
  • 5. KREM: Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąką pszenną i ziemniaczaną, po czym wlać do gorącego mleka. ugotować budyń energicznie mieszając. Po ugotowaniu ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu . Jak masa będzie gotowa upieczone i ostudzone rurki nadziewać kremem.
  • smacznego 6. smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować