Rurki z kremem i cukrem kryształ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

domowe rurki lub rożki ze śmietankowym kremem

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki
    125 g śmietany 18%
    125 g masła
    szczypta soli
    do posypania:
    cukier kryształ
    krem:
    300 ml śmietany 30%
    2 łyżeczki cukru pudru
    kilka kropli ekstraktu waniliowego lub soku z cytryny (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Rurki

Rurki z kremem i cukrem kryształ - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło i śmietanę oraz szczyptę soli zagniatamy szybko. Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek. Placek kroimy na długie paski o szer. ok. 1,5 cm. Każdy pasek nawijamy na foremkę do formowania rurek posmarowaną lekko masłem. Nawijanie zaczynamy od węższej strony foremki. Ciasto posypujemy z jednej strony cukrem i układamy foremki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
    krem:
    Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i odrobinę ekstraktu waniliowego lub soku z cytryny.
    Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim rurki.
    Rurki można też wypełnić kremem budyniowym, lemon curedm czy kremem na bazie mascarpone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować