250 g mąki
125 g śmietany 18%
125 g masła
szczypta soli
do posypania:
cukier kryształ
krem:
300 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru pudru
kilka kropli ekstraktu waniliowego lub soku z cytryny (opcjonalnie)
Rurki z kremem i cukrem kryształ - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, masło i śmietanę oraz szczyptę soli zagniatamy szybko. Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek. Placek kroimy na długie paski o szer. ok. 1,5 cm. Każdy pasek nawijamy na foremkę do formowania rurek posmarowaną lekko masłem. Nawijanie zaczynamy od węższej strony foremki. Ciasto posypujemy z jednej strony cukrem i układamy foremki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.
krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i odrobinę ekstraktu waniliowego lub soku z cytryny.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim rurki.
Rurki można też wypełnić kremem budyniowym, lemon curedm czy kremem na bazie mascarpone.
Komentarze