Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i posiekać z masłem. Zrobić dołek, wlać śmietanę dodać żółtka szczyptę soli i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 2 godz.
2.Następnie cienko rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 2 cm i długości około 20 cm. Nawinąć na metalowe rurki (wcześniej trzeba je posmarować roztopionym masłem) - tak, aby paski ciasta nachodziły na siebie. Piec w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.
3.Margarynę rozpuścić w garnku, dodać mąkę , smażyć ciągle mieszając ( zrobić zasmażkę). Smażyć krótko , dodać mleko, cukier waniliowy, ugotować budyń. Wystudzić Masło zmiksować z cukrem pudrem i żółtkiem, dodawać po 1 łyżce budyniu ciągle miksując. Gotowym kremem napełniać rurki.
Porady
Jeszcze gorące delikatnie ściągnąć z rurkowych foremek. Jeśli zostawimy je na foremkach, to wystudzone połamią się.
Komentarze