Rurki z kremem

4.5 (163 ocen)

  • 3 godz.

Polecam rurki z kremem z zasmażanej mąki

  • 3 godz.

Składniki:

  • 40 dkg mąki
    20 dkg masła
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany
    sól do smaku
    Krem do rurek
    5 dkg margaryny Kasi
    2 łyżki mąki
    1 szklanka mleka
    1 cukier waniliowy
    1 masło
    1 szklanka cukru pudru
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0o0c06v 1. Mąkę i posiekać z masłem. Zrobić dołek, wlać śmietanę dodać żółtka szczyptę soli i zarobić ciasto. Włożyć do lodówki na 2 godz.
  • image-25bbruo 2. Następnie cienko rozwałkować i pokroić w paski o szerokości 2 cm i długości około 20 cm. Nawinąć na metalowe rurki (wcześniej trzeba je posmarować roztopionym masłem) - tak, aby paski ciasta nachodziły na siebie. Piec w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor.
  • image-0afrp1f 3. Margarynę rozpuścić w garnku, dodać mąkę , smażyć ciągle mieszając ( zrobić zasmażkę). Smażyć krótko , dodać mleko, cukier waniliowy, ugotować budyń. Wystudzić Masło zmiksować z cukrem pudrem i żółtkiem, dodawać po 1 łyżce budyniu ciągle miksując. Gotowym kremem napełniać rurki.

Porady

Jeszcze gorące delikatnie ściągnąć z rurkowych foremek. Jeśli zostawimy je na foremkach, to wystudzone połamią się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować