Domowe rurki z kremem to smaczny i szybki deser na każdą okazję. Przepis jest prosty, a rurki z kremem ze śmietanki i mascarpone wychodzą smaczne i chrupiące.
Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę lub do miski wsypać mąkę, cukier, dodać śmietanę i zimne masło.
Następnie ze składników zagnieść ciasto.
Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 15 - 20 minut .
Foremki czyli metalowe rurki delikatnie posmarować olejem (rurki wtedy łatwo się ściąga ciasto nie przywiera do nich).
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować , pociąć na paseczki szerokości około 1,5 cm.
Paseczkami owinąć rurki.
Rurki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowałam z wierzchu jajkiem.
Na koniec rurki obsypać grubym cukrem.
Rurki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut.
Po całkowitym wystudzeniu rurki napełnić kremem.
Krem może być śmietankowy z mascarpone czy budyniowy .
Na pewno każdy ma swój ulubiony.
Komentarze