Rurki z kremem

5 (16 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowe rurki z kremem to smaczny i szybki deser na każdą okazję. Przepis jest prosty, a rurki z kremem ze śmietanki i mascarpone wychodzą smaczne i chrupiące.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 2 szkl,
    śmietana 18% 6 łyżek,
    masło 125 g,
    cukru 2 łyżki,

    Dodatkowo:
    olej do posmarowania rurek
    rurki metalowe
    jajko
    cukier gruby
Wystaw ocenę:

5 (16 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę lub do miski wsypać mąkę, cukier, dodać śmietanę i zimne masło.
    Następnie ze składników zagnieść ciasto.
    Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 15 - 20 minut .
    Foremki czyli metalowe rurki delikatnie posmarować olejem (rurki wtedy łatwo się ściąga ciasto nie przywiera do nich).
    Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować , pociąć na paseczki szerokości około 1,5 cm.
    Paseczkami owinąć rurki.
    Rurki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowałam z wierzchu jajkiem.
    Na koniec rurki obsypać grubym cukrem.
    Rurki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut.
    Po całkowitym wystudzeniu rurki napełnić kremem.

    Krem może być śmietankowy z mascarpone czy budyniowy .
    Na pewno każdy ma swój ulubiony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować