Rurki z ciasta francuskiego

  • wyświetlono: 2190 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przygotować rurki można z gotowego ciasta francuskiego gotowego, lub samemu przygotować ciasto. Jest to bardzo pracochłonne, ale smak jest o wiele lepszy.

Elzbieta Majkowska
  • 20 porcje
  • Trudny

Składniki

CIASTO KLUSKOWE::
- mąka: 500 gramów
- woda: 0.25 litra
MASA MAśLANA:
- masło: 550 gramów
- mąka: 100 gramów
BITA śMIETANA:
- śmietana kremówka: 200 mililitrów
- śmietan -fix: 1 opakowanie

Sposób przygotowania przepisu:

Rurki z ciasta francuskiego

  • 1. Zrobić w mące (5Przesiać mąkę na stolnicę i zrobić w środku wgłębienie. wlać w nie wodę i wsypać sól, zagnieść szybko, zaczynając od środka, zwarte ciasto o gładkiej, błyszczącej powierzchni.
  • 2. Ukształtować z ciasta kulkę i naciąć na wierzchu na krzyż, dzięki tym nacięciom ciasto w czasie odpoczynki dobrze się rozluźnia. Przykryte ciasto włożyć na 15 do lodówki.
  • 3. Możliwie zimne masło zagnieść zimnymi rękoma (zanurzyć kilkakrotnie w zimnej wodzie) z przesianą mąką, również uformować kulę i włożyć pod przykryciem na 15-20 minut do lodówki.
  • 4. Ciasto z mąki i wody (kluskowe) rozwałkować na lekko oprószonej stolnicy, tworząc prostokąt o wymiarach 30x50 cm
  • 5. Ciasto z masła i mąki przykryć pergaminem i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 22X25 cm.
  • 6. Prostokąt maślany położyć na lewej stronie większego prostokąta i brzegi wokół posmarować wodą.
  • 7. Wolną część ciasta złożyć na prostokącie maślanym i brzegi dobrze przycisnąć.
  • 8. Ciasto rozwałkować na zmianę z dołu do góry i z lewą na prawo, aż powstanie prostokąt o wymiarach 30x60 cm.
  • 9. 20 cm lewej połowy ciasta złożyć do środka i przykryć 20 cm prawej strony ciasta. To kształtowanie ciasta nazwane jest pojedynczym składaniem. Tak złożone ciasto owinąć luźno papierem pergaminowym i odłożyć na 15-20 minut do lodówki.
  • 10. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto ponownie na placek o wymiarach 30x60 cm, przy czym rozwałkować ciągle z dołu do góry i z lewej na prawą. Zewnętrzne części placka poskładać na szerokość 15 cm tak, żeby złożone brzegi prawie się dotykały w środku. ponownie owijamy ciasto papierem pergaminowym i odkładamy do lodówki na 15-20 minut.
  • 11. Rozwałkować ciasto z dołu do góry i z lewej strony na prawą, aż powstanie placek o wymiarach 30x60 cm. Ciasto złożyć pojedynczo i włożyć do lodówki. potem rozwałkować raz jeszcze , złożyć podwójnie i włożyć do lodówki.
  • 12. Po ostatnim podwójnym złożeniu ciasto ma wymiary 15x30 cm. rozwałkować ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni stolnicy, Wycinać cienkie paski i owijać nim foremki. piec w temperaturze ok 220 stopni aż do zarumienienia.
    Ciasto francuskie dobrze znosi wysoka temperaturę gdyż nie zawiera cukru i dlatego brązowieje powoli.
  • 13. Po wystudzeniu napełniać bitą śmietana, lub ulubionym kremem.
  • 14. Śmietanę z dodatkiem śmietan-fixem, ubić na sztywno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto francuskierurki z ciasta francuskiegojak zrobić ciasto francuskie

Komentarze

Podobne przepisy

Spiralki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Spiralki z ciasta francuskiego

Pięknie prezentujące się, szybkie...

Rurki francuskie z kremem kawowo-amaretto

Dodane przez: luna19

Rurki francuskie z kremem kawowo-amaretto

czasem lubię zaszaleć :) te rurki...

rurki z kremem

Dodane przez: Krystyna9

Rurki z kremem, prawie jak francuskie

ciasto typowe ale sposób jego wykonania...

Różyczki z jabłek w cieście francuskim

Dodane przez: wronulka1

Różyczki z jabłek w cieście francuskim

Efektowne różyczki zrobione z ciasta...

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Dodane przez: PolskaGotuje

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Paluszkami z ciasta francuskiego,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE