Rurki z ciasta francuskiego

4.5 (162 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Przygotować rurki można z gotowego ciasta francuskiego gotowego, lub samemu przygotować ciasto. Jest to bardzo pracochłonne, ale smak jest o wiele lepszy.

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • CIASTO KLUSKOWE::
    - mąka: 500 gramów
    - woda: 0.25 litra
    MASA MAśLANA:
    - masło: 550 gramów
    - mąka: 100 gramów
    BITA śMIETANA:
    - śmietana kremówka: 200 mililitrów
    - śmietan -fix: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rurki

Rurki z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić w mące (5Przesiać mąkę na stolnicę i zrobić w środku wgłębienie. wlać w nie wodę i wsypać sól, zagnieść szybko, zaczynając od środka, zwarte ciasto o gładkiej, błyszczącej powierzchni.
  • 2. Ukształtować z ciasta kulkę i naciąć na wierzchu na krzyż, dzięki tym nacięciom ciasto w czasie odpoczynki dobrze się rozluźnia. Przykryte ciasto włożyć na 15 do lodówki.
  • 3. Możliwie zimne masło zagnieść zimnymi rękoma (zanurzyć kilkakrotnie w zimnej wodzie) z przesianą mąką, również uformować kulę i włożyć pod przykryciem na 15-20 minut do lodówki.
  • 4. Ciasto z mąki i wody (kluskowe) rozwałkować na lekko oprószonej stolnicy, tworząc prostokąt o wymiarach 30x50 cm
  • 5. Ciasto z masła i mąki przykryć pergaminem i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 22X25 cm.
  • 6. Prostokąt maślany położyć na lewej stronie większego prostokąta i brzegi wokół posmarować wodą.
  • 7. Wolną część ciasta złożyć na prostokącie maślanym i brzegi dobrze przycisnąć.
  • 8. Ciasto rozwałkować na zmianę z dołu do góry i z lewą na prawo, aż powstanie prostokąt o wymiarach 30x60 cm.
  • 9. 20 cm lewej połowy ciasta złożyć do środka i przykryć 20 cm prawej strony ciasta. To kształtowanie ciasta nazwane jest pojedynczym składaniem. Tak złożone ciasto owinąć luźno papierem pergaminowym i odłożyć na 15-20 minut do lodówki.
  • 10. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto ponownie na placek o wymiarach 30x60 cm, przy czym rozwałkować ciągle z dołu do góry i z lewej na prawą. Zewnętrzne części placka poskładać na szerokość 15 cm tak, żeby złożone brzegi prawie się dotykały w środku. ponownie owijamy ciasto papierem pergaminowym i odkładamy do lodówki na 15-20 minut.
  • 11. Rozwałkować ciasto z dołu do góry i z lewej strony na prawą, aż powstanie placek o wymiarach 30x60 cm. Ciasto złożyć pojedynczo i włożyć do lodówki. potem rozwałkować raz jeszcze , złożyć podwójnie i włożyć do lodówki.
  • 12. Po ostatnim podwójnym złożeniu ciasto ma wymiary 15x30 cm. rozwałkować ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni stolnicy, Wycinać cienkie paski i owijać nim foremki. piec w temperaturze ok 220 stopni aż do zarumienienia.
    Ciasto francuskie dobrze znosi wysoka temperaturę gdyż nie zawiera cukru i dlatego brązowieje powoli.
  • 13. Po wystudzeniu napełniać bitą śmietana, lub ulubionym kremem.
  • 14. Śmietanę z dodatkiem śmietan-fixem, ubić na sztywno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować