Rurki z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kto potrafi się im oprzeć

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dkg mąki
    12,5 dkg masła
    2-3 łyżki śmietany
    cukier waniliowy

    1 jajko
    cukier trzcinowy

    300 ml śmietany 30 %
    1 śmietan fix
    2 łyżki cukru pudru

Rurki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać plasterki masła, cukier waniliowy, dokładnie posiekać nożem, dodać śmietanę i zagnieść ciasto.
    Dokładnie wyrobić, przełożyć na talerzyk i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.
    Ciasto rozwałkować, podsypując mąką i pokroić na paski o szerokości 2-3 centymetry.
    Foremki do pieczenia rurek wysmarować tłuszczem, i nawijać paski ciasta tak aby na siebie zachodziły.
    Posmarować jajkiem, obtoczyć w cukrze trzcinowym i piec na złoty kolor około 10 minut w temp. 160-170 stopni.

    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem i za pomocą rękawa cukierniczego napełniać przestudzone rurki.

Porady

Przepis na około 30 rurek

Komentarze

Podobne przepisy