Rurki z bitą śmietaną

4 (1 ocen)

  • 45 min

ten przepis ma już swoje lata. Gdy moja mama była jeszcze mała babcia na specjalne okazje robiła je, pozniej nauczyla mnie i teraz ja je robie na kazda okazje bo znikaja blyskawicznie z talerza.

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto:
    0,5 kg mąki
    25 dag masła
    25 dag kwaśnej gęstej śmietany
    cukier waniliowy
    krem;
    600 ml śmietany 36%
    2 łyżki cukru pudru
    Ponadto:
    masło do natłuszczenia rurek
    cukier do obtoczenia rurki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rurki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąke przesiać na stolinicę dodać posiekane masło, śmioetanę i cukier puder.Nastęnie zagnieść dobrze wszytskie składniki na jednolitą masę. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przed 30 min. Następnie wyjąć, podsypująć mąką - rozwałkować ale bardzo cieniutko na grubość ok 3mm. Pokroić w dłukie paski o szerokoci 1.5cm. Rurke posmarować masłem, nawijać na nią paski - zaczynająćod części wężdzej do szerszej. Jedną strone obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.


    Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.

    Krem: na tę porcję rurek - 600 ml kremówki (ubić, na koniec dodając 2 łyżki cukru pudru).

Porady

Smietana powinna być dobrze schłodzona

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować