Rurki z bita śmietana

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

chrupkość ciasta i delikatność bitej śmietany to połączenie idealne

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 1/3 kostki margaryny
    1 kg maki
    1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru + do obtoczenia rurek
    1 śmietana duża 18%
    1 cukier waniliowy
    białko jajek do posmarowania rurek

    Bita śmietana:
    4 śmietany 30% małe
    2 łyżki cukru pudru
    3 śmietan fixy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Rurki z bita śmietana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę roztapiam w rondlu. Resztę składników przekładam do miski i po dodaniu roztopionej margaryny wygniatam na jednolitą masę.Zostawiam ciasto pod przykryciem żeby tak z 5 minut odpoczęło po tym czasie rozwałkowuje kawałki ciasta i wycinam długie paski. Foremki do rurek natłuszczam margaryną i zawijam na nie paski końcówkę smaruje delikatnie białkiem aby lepiej się połączyło. Tak powstałe rurki smaruje pędzlem białkiem i obtaczam w cukrze piekę ( stojące) w piekarniku w 180 stopniach przez jakies 10-15 minut ( w zależności od piekarnika)

    Zimną śmietanę ubijam z cukrem pudrem i śmietan fixem. Powstała masą napełniam rurki.

    Z całości wychodzi około 60 sztuk.

Porady

Margarynę roztapiam w rondelku dzięki temu ciasto szybciej się łączy oraz dużo szybciej i wygodniej się rurki sklejają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować