Rurki półfrancuskie z kremem

4.5 (165 ocen)

Rurki z kremem to niezawodny deser, smakuje zarówno małym jak i dużym łasuchom.

Składniki:

  • Ciasto półfrancuskie:
    0,5 kg mąki tortowej
    25 dag masła
    0,25 l śmietany kwaśnej 18%
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    masło do natłuszczenia foremek

    Krem:
    4 żółtka
    1 jajko
    10 dag cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    0,5 l mleka
    3 dag mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Rurki

Rurki półfrancuskie z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1tpnfoc 1. Masło i śmietanę przed użyciem dobrze schłodzić w lodówce. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Stopniowo dodawać śmietanę i cukier z wanilią, zagniatając ciasto. Dobrze wyrobić. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Ja najczęściej wkładam na całą noc.
  • image-1pgl7fh 2. Ponownie lekko wyrobić ciasto i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kroić na długie paski (ok. 2x 25 cm). Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać ciasto na metalową formę, zaczynając od szerszej strony, tak aby ciasto na siebie nachodziło.
  • image-2188hjs 3. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20-25 min. (do zrumienienia) w temperaturze 180°C.
  • image-07ove5a 4. Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka, jajko cukier i cukier z wanilią utrzeć na puszystą masę. Połowę mleka zagotować, a w drugiej części (w zimnym mleku) rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka. Zagotować, kolejno wlać masę jajeczną. Całość najlepiej zagęścić na parze. Krem wystudzić.
    Gotowy krem za pomocą szprycy nakładać do rurek. Rurki włożyć do lodówki owinięte szczelnie folią spożywczą lub do pojemnika do przechowywania żywności. Najlepiej smakują na drugi dzień.

Porady

Rurki można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować