Rurki do barszczu

5 (146 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To doskonały dodatek do czerwonego barszczu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 300 g mąki,
    - ¾ szklanki mleka,
    - 30 g świeżych drożdży,
    - 3-4 łyżki oleju,
    - 1 łyżeczka cukru,
    - Szczypta soli,
    - 2 jajka,
    - Kminek

    Nadzienie:
    - Ugotowane mięso drobiowe z rosołu (około 30),
    - 30 dag kapusty kiszonej,
    - Sól, pieprz,
    - Olej
    - 1 cebula,

Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Rurki do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rurki do barszczu 1. Ciasto: Mleko podgrzewamy , dokładamy drożdże, cukier oraz mąkę w takiej ilości by ciasto miało konsystencję śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Gdy rozczyn jest gotowy dokładamy pozostałą mąkę, jajko, sól i wyrabiamy. W połowie wyrabiania dokładamy olej. Wyrabiamy do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie ciasto cienko wałkujemy. Kroimy w paski.
    Metalowe rurki do pieczenia smarujemy tłuszczem i zawijamy na nie ciasto. Gotowe rurki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy około 20 minut (180°) w piekarniku do zrumienienia.
    Po wyjęciu w środek nakładamy dowolne nadzienie. U mnie mięsno-kapuściane.
  • 2. Nadzienie: Kapustę gotujemy w wodzie. (Aby nie była zbyt kwaśna kilka razy płuczemy w trakcie gotowania. W zależności od gustu i smaku 3-4 razy). Studzimy. Następnie kroimy w drobną kosteczkę. Na oleju rumienimy pokrojoną cebulę, dodajemy kapustę oraz zmielone wcześniej mięso. (Ja mięso obieram z kości i rozdrabniam po prostu w malakserze, tak jest szybciej). Całość chwilę razem smażymy i doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować