Rurki cynamonowe z nadzieniem jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jeśli znudziłam wam się tradycyjna szarlotka to serdecznie zachęcam do przygotowania takich właśnie rurek.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    Kostka margaryny
    Pół łyżeczki cynamonu
    Szklanka gęstej śmietany
    Kilka jabłek
    Galaretka cytrynowa
    Cukier waniliowy
    Szklanka mleka
    Opakowanie bitej śmietany w proszku
    2-3 łyżeczki żelatyny
    Czekolada
    Lukier

Rurki cynamonowe z nadzieniem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba rodzaje mąki przesiej przez sito. Dodaj cynamon, margarynę i śmietanę, zagnieć dokładnie ciasto. Następnie rozwałkuj, wykrój cienkie paseczki i owiń na foremki na rurki. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 175 stopni.
  • 2. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce. Podgrzej w rondelku, wsyp galaretkę, cukier waniliowy i mieszaj aż do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Bitą śmietanę w proszku zmiksuj z zimnym mlekiem, na końcu wlej tężejącą żelatynę.
  • 3. Rurki napełnij po połowie tężejącej masy jabłkowej i bitej śmietany. Udekoruj lukrem i pokrojoną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy