Rurki biszkoptowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Rewelacyjny przepis na wykorzystanie pozostałych z innych wypieków białek. Bardzo chrupiące brzegi i trochę bardziej miękki, biszkoptowy środek rurki. Piecze się bardzo szybko i jeszcze szybciej znika z talerza :) Po ostygnięciu ciasto zachowuje nadany mu kształt. Można po prostu złożyć je na pół

  • 20 min

Składniki:

  • Rurki (ok. 10 szt.):
    2 białka
    75 g cukru pudru
    50 g masła
    50 g mąki

    Nadzienie:
    1/2 szklanki śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki

Rurki biszkoptowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Białka ubić z cukrem pudrem. Dodać roztopione i przestudzone masło oraz mąkę, wymieszać. Wykładać na blachę duże ( ok.11 cm) i cienkie (ok. 2 mm) placuszki. Piec ok. 9 minut w 180°C do zbrązowienia brzegów . Zaraz (!) po wyjęciu, jeszcze gorące zwijać w ruloniki (ja korzystałam z foremek na rurki, ale można zwijać i bez). Kłaść zwiniętą stroną do dołu. Po wystygnięciu, co trwa dosłownie chwilę nie można zmienić już ich kształtu i zaczynają się łamać, dlatego lepiej piec jednorazowo nie więcej niż 6 placuszków.
    2. Nadzienie: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Nadziewać szprycą rurki.

Porady

Rurek nie musowo nadziewać, można też zastosować każdą dowolną masę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować