Rurka z budyniem śmietankowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo prosty przepis wystarczy mieć tylko formę do rurek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dkg mąki
    25 dkg masła
    0,25 l śmietany
    1 paczka cukru waniliowego
    2 łyżki cukru kryształ
    1 żółtko

    Krem budyniowy:
    2 szklanki mleka
    1 torebka budyniu śmietankowego
    1 kostka masła 1/2 szklanki cukru (około)

Rurka z budyniem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Mąkę przesiać, dodać starte masło masła dokładnie posiekać nożem, dodać stopniowo śmietanę, ciasto zagnieść. Dokładnie wyrobić (śmietana i masło przed użyciem winny być ochłodzone). Po dokładnym wyrobieniu ciasto wykładamy na talerz i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto cienko rowałkowujemy, kroimy na paski ok. 2 cm i nawijamy na foremki. Przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch żółtkiem i posypać cukrem kryształem. Piec na złoty kolor.

    Krem budyniowy:
    Ugotować budyń w/g instrukcji na opakowaniu pamiętając o dodaniu cukru. Wystudzić. Masło rozetrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po łyżce budyniu aż do wyczerpania masy budyniowej.

    Po wystudzeniu rurek każdą nadziewamy kremem budyniowym

Porady

Jedyny minus to lepiej dłużnej ciasto poczynać w lodówce do dobrego schłodzenia. Ale ten minus można zamienić na plus i wykonać bez pośpiechu dzień wcześniej. Tak samo można dzień wcześniej ugotować budyń.

Komentarze

Podobne przepisy