Ciasto runo leśne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest fenomenalne. Kusi swoim niezwykle niespotykanym składnikiem jakim jest szpinak. Cała rodzina się w nim zakochała.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
    3 jajka
    1 i 1/3 szklanki cukru
    1 i 1/3 szklanki oleju
    2 szklanki mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 laska wanilii
    1/2 l śmietany 30%
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 granat

Ciasto runo leśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak trzeba rozmrozić, odcedzić z nadmiaru wody, odstawić na bok.
  • 2. Jajka zmiksować z cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Tępą stroną noża zeskrobać ciemne nasionka i dorzucić do zmiksowanych jaj. Dodać olej i mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Wymieszać, po czym połączyć ze szpinakiem. Przełożyć do tortownicy (25 cm) wysmarowanej masłem i wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180°C .
  • 3. Po wystudzeniu odciąć wierzch ciasta. Rozdrobnić. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Nałożyć na ciasto i równo rozsmarować. Posypać rozdrobnionym ciastem. Udekorować ziarenkami z granatu, owoc wystarczy przekroić i drewnianą pałką wybić całą zawartość.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy