rumowy półmetek

0 (0 ocen)

pyszne delikatne ciasto dla każdego łasucha!

Składniki:

  • na ciasto I
    3 jajka
    1/2 szkl cukru
    3/4 szkl mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    3 łyżki wody
    2łyki kakao

    ciasto II
    3 jajka
    1/2 szkl cukru
    3/4 szkl mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    3 łyżki wody

    masa
    kostka masła 250 g
    3 jajka
    2 łyżki kakao
    3/4 szkl cukru
    kieliszek rumu najlepiej 82 %

Rumowy półmetek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto na blaszkę o wymiarach 25x35 cm ,gotowe ciasto jest połową wielkości blaszki.

    ciasto I:
    Żółtka ubić z cukrem , dodać olej i wodę.Mąkę,proszek do pieczenia i kakao wymieszać w oddzielnej niewielkiej misce, dodać do ubitych żółtek dokładnie utrzeć .Białka ubić na sztywną pianę,dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasto i piec w 190 * przez ok 25 min.
  • 2. ciasto II przygotować jak ciasto I tylko bez dodatku kakao .
  • 3. Masa :
    jajka z cukrem i kakao ubić na parze aż usiągną gęstą konsystencje , Po zdjęciu z nad pary ucierać aż masa z jajek przestygnie. Miękkie masło utrzeć do białości dodawać porcjami wystudzone jajka , na koniec powoli wlać rum .
  • 4. ciasto:
    Placki przeciąć na pół, przełożyć masą rumową , zostawiając na wierzch łyżkę masy aby ozdobić ciasto. Schłodzić w lodówce .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy