Rumowy półmetek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto na blaszkę o wymiarach 25x35 cm ,gotowe ciasto jest połową wielkości blaszki.
ciasto I:
Żółtka ubić z cukrem , dodać olej i wodę.Mąkę,proszek do pieczenia i kakao wymieszać w oddzielnej niewielkiej misce, dodać do ubitych żółtek dokładnie utrzeć .Białka ubić na sztywną pianę,dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasto i piec w 190 * przez ok 25 min.
2.ciasto II przygotować jak ciasto I tylko bez dodatku kakao .
3.Masa :
jajka z cukrem i kakao ubić na parze aż usiągną gęstą konsystencje , Po zdjęciu z nad pary ucierać aż masa z jajek przestygnie. Miękkie masło utrzeć do białości dodawać porcjami wystudzone jajka , na koniec powoli wlać rum .
4.ciasto:
Placki przeciąć na pół, przełożyć masą rumową , zostawiając na wierzch łyżkę masy aby ozdobić ciasto. Schłodzić w lodówce .
Komentarze