Rumowo czekoladowy placek drożdżowy ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nietypowe ciasto drożdżowe - z kakao, rumem, alkoholowymi rodzynkami i śliwkami.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka - 400g
    Masło - 30g
    Drożdże - 30g
    Cukier - 1/2 szklanki
    Jajko - 1
    Kakao - 2 łyżki
    Mleko - 1/5 szklanki
    Kefir - 200g
    Sól - szczypta
    Aromat rumowy - kilka kropel

    Dodatki:
    Rodzynki - 100g
    Rum - 1/3 szklanki
    Śliwki węgierki - 10szt

    Kruszonka:
    Mąka - 50g
    Masło - 50g
    Cukier - 50g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Rumowo czekoladowy placek drożdżowy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rumowo czekoladowy placek drożdżowy ze śliwkami 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru. Mieszamy z resztą składników na ciasto (powinny też być w temperaturze pokojowej), wyrabiamy do uzyskania elastycznej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
    Rodzynki zalewamy rumem i też odstawiamy.

    Po godzinie odcedzamy rodzynki i dodajemy do ciasta. Mieszamy i wstawiamy do formy na keks i zostawiamy na pół godziny.

    Po tym czasie na górę ciasta kładziemy połówki śliwek. Zagniatamy składniki kruszonki (masło powinno być zimne!). Kruszonkę rwiemy palcami i kładziemy na cieście.

    Pieczemy w 180 stopniach przed 35-40 minut (do suchego patyczka).

    Najlepsze jest na następny dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować