Mięciutkie ciastka o smaku rumu, ze sporym dodatkiem bakalii i ciemnej czekolady. Wyśmienite do podania do popołudniowej kawy, na różnego rodzaju spotkania, czy po prostu do zajadania, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
1 godz. 10 min
Dla 5 osób
Średni
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
250 g miękkiego masła lub margaryny
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ - 1 łyżeczka aromatu rumowego
400 g bakalii – mieszanki keksowej
100 g czekolady deserowej 45% kakao
Rumowe ciastka z bakaliami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakalie sparzyć i osączyć. Czekoladę drobno potłuc.
Z mąki, cukru, masła/margaryny, jajek, proszku do pieczenia i aromatu zagnieść ciasto. Dołożyć bakalie i czekoladę - składniki dokładnie wmieszać w ciasto.
Z masy uformować 25 kulek i ułożyć je w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
Komentarze