Rumowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Uwielbia je cała rodzina, w kilka chwil znikają ze stołu.

  • 50 min

Składniki:

  • 300g mąki,
    200g masła,
    100g cukru pudru,
    1 łyżka rumu,
    1 żółtko,
    szczypta soli
    Polewa:
    150g cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżka rumu

Rumowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, dodać żółtko i szczyptę soli. Masło wkroić do mąki i wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na chwilę do lodówki.
  • 2. Ponownie zagnieść ciasto, rozwałkować. Wyciąć za pomocą foremek ciasteczka . Następnie ułożyć je na blaszce posmarowanej tłuszczemi i piec ok. 15 min. w temperaturze 170 st.
  • 3. Dobrze utrzeć cukier, białko i rum, aby uzyskać białą polewę. Posmarować ciastka i zostawić do wyschnięcia.
    Można je ozdobić kolorowymi cukierkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy