Rumiane pałeczki

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Błyskawiczny niedzielny obiad, młode ziemniaczki, chrupiące pałeczki, ogórek małosolny, no i moja ulubiona fasolka szparagowa polana zrumienioną na maśle bułką tartą.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 podudzi z kurczaka
    przyprawa do pieczonego kurczaka
    czosnek granulowany + trochę oleju do spryskania mięsa przed pieczeniem
    5 ogórków małosolnych
    około 1 kg fasolki szparagowej, u mnie zielona
    2 łyżki masła + 3 łyżki bułki tartej swojskiej do polania fasolki
    młode małe ziemniaczki ok. 1 kg + posiekany koperek
    sól do gotowania ziemniaków i fasolki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rumiane pałeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki kurczaka myjemy, osuszamy w ręczniku papierowym, posypujemy czosnkiem granulowanym i przyprawą do kurczaka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożenie papierem zapobiega przyklejenia się mięsa do blaszki), spryskujemy olejem i wstawiamy do piekarnika, piec najpierw pod pokrywą z folii aluminiowej, przed końcem ją zdejmujemy. Ja piekę na termoobiegu w 180 stopniach około 30-40 minut.
    W tym czasie kiedy pałki się pieką, wstawiamy oskrobane ziemniaczki do gotowania, jak również przebraną fasolkę szparagową, gotujemy do miękkości i odlewamy z wody.
    Przygotowujemy zasmażkę na maśle z bułki tartej, zrumieniamy ją.
    Wszystko gotowe, możemy wkładać na talerze , smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować