Błyskawiczny niedzielny obiad, młode ziemniaczki, chrupiące pałeczki, ogórek małosolny, no i moja ulubiona fasolka szparagowa polana zrumienioną na maśle bułką tartą.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
12 podudzi z kurczaka
przyprawa do pieczonego kurczaka
czosnek granulowany + trochę oleju do spryskania mięsa przed pieczeniem
5 ogórków małosolnych
około 1 kg fasolki szparagowej, u mnie zielona
2 łyżki masła + 3 łyżki bułki tartej swojskiej do polania fasolki
młode małe ziemniaczki ok. 1 kg + posiekany koperek
sól do gotowania ziemniaków i fasolki
Rumiane pałeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki kurczaka myjemy, osuszamy w ręczniku papierowym, posypujemy czosnkiem granulowanym i przyprawą do kurczaka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożenie papierem zapobiega przyklejenia się mięsa do blaszki), spryskujemy olejem i wstawiamy do piekarnika, piec najpierw pod pokrywą z folii aluminiowej, przed końcem ją zdejmujemy. Ja piekę na termoobiegu w 180 stopniach około 30-40 minut.
W tym czasie kiedy pałki się pieką, wstawiamy oskrobane ziemniaczki do gotowania, jak również przebraną fasolkę szparagową, gotujemy do miękkości i odlewamy z wody.
Przygotowujemy zasmażkę na maśle z bułki tartej, zrumieniamy ją.
Wszystko gotowe, możemy wkładać na talerze , smacznego.
Komentarze