Przepis idealny do wykorzystania w kilka dni po świętach (BN lub Wielkanocy), gdyż możemy do niego użyć pieczeń pozostałą ze świątecznego stołu. Świetnie smakować będzie z barszczem czerwonym instant lub zupą pieczarkową.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
2 szkl. mąki,
1 i 1/4 szkl. mleka,
jajko,
sól, pieprz,
kilka kropel oleju do smażenia.
Farsz:
1/2 kg pieczonego schabu (lub innej pieczeni),
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
puszka kukurydzy,
pęczek szczypioru,
2-3 ząbki czosnku,
20 dag zółtego sera,
sól, pieprz,
olej do formy.
Rulony z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto miksujemy z 1/2 szkl. wody. Smażymy naleśniki (min. 8 sztuk).
2.Schab kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę. Szczypior siekamy. Kukurydzę osączamy z zalewy. Koncentrat mieszamy z niewielką ilością wody, do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Na niewielkiej ilości oleju smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojoną pieczeń i chwilę podsmażamy. Kolejno dodajemy: rozcieńczony koncentrat, szczypior i kukurydzę. Chwilę smażymy i doprawiamy.
4.Na naleśnikach układamy odrobinę sera, smarujemy farszem i zwijamy w rulony. Układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żarodoodpornym. Rulony posypujemy resztą sera. Zapiekamy 20 minut w 180 stopniach.
Komentarze