Przepis poznałam podczas wielkanocnych warsztatów kulinarnych, ale potrawa tak zasmakowała mojej rodzinie i znajomym, że gości na stole przy wszystkich ważniejszych imprezach.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
SOS SZCZAWIOWY:
- liście szczawiu (może być ze słoiczka): 100 gramów
- śmietana słodka: 200 mililitrów
- masło: 1 łyżka
- sól (do smaku): 1 szczypta
- pieprz czarny mielony (do smaku): 1 szczypta
- cukier (do smaku): 1 szczypta
RYBNE RULONIKI:
- Filet z dorsza (może byćc sandacz): 600 gramów
- pomidory suszone w oleju: 100 gramów
- boczek wędzony: 100 gramów
- cebula (mała): 1 sztuka
- sól (do smaku): 1 szczypta
- pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku): 1 szczypta
- estragon (świeży lub suszony): 1 szczypta
DODATKOWO:
- jajka ugotowane na miękko: 2 sztuki
Ruloniki z dorsza w sosie szczawiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyć i osuszyć. Te grubsze przeciąć wzdłuż , żeby powstały cienkie płaty. Oprószyć je solą, pieprzem i estragonem
2.Suszone pomidory i wędzony boczek pokroić w paseczki, a cebulę w pół talarki.
3.Na każdym filecie (z krótszej strony) układać paski pomidorów, boczku i cebuli. Ciasno zwinąć i spiąć wykałaczką, żeby się nie rozpadł. Ruloniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej pionowo) i piec ok. 15 minut w 150 st. C.
4.Na patelni rozpuścić masło, dodać szczaw i razem chwilę smażyć. Następnie dodać śmietanę i gotować aż sos zgęstnieje (mieszając od czasu do czasu). Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
5.Na talerz wylać sos, układać na nim roladki. Podawać z jajkiem na miękko.
Komentarze