Ruiny zamku grafa

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten przepis dostałam z Białorusi. Ciasto jest oryginalne i pięknie wygląda.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 4 jajka
    ● 2 szkl. cukru
    ● 2 szkl. śmietany 18-proc.
    ● 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    ● łyżka kakao
    Polewa:
    ● 25 dag masła
    ● 1 szkl. cukru
    ● 3 łyżki kakao
    Bita śmietana:
    ● 25 dag śmietanki 36-proc.
    ● 10 dag cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ruiny zamku grafa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto:
    jajka miksujemy z cukrem,
    śmietaną i sodą. Masę dzielimy
    na pół. Do 1/2 dodajemy
    kakao i dokładnie mieszamy.
    Pieczemy 2 placki.
    Studzimy. Kakaowy kroimy
    w różnej wielkości kawałki.
  • 2. Przygotowujemy polewę:
    składniki mieszamy z 3 łyżkami
    wody i gotujemy na
    małym ogniu, mieszając.
    Lekko studzimy, 2/3 wylewamy
    na jasny placek. Kawałki
    ciemnego ciasta zanurzamy w pozostałej
    polewie i układamy ruiny zamku
    (mur, fragmenty wieży
    itp.) na jasnym placku. Odstawiamy
    do lodówki na kilka
    godzin (najlepiej na noc)
    do zastygnięcia.
  • 3. Zimną śmietanę ubijamy
    z cukrem na sztywno. Dekorujemy
    ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Białoruska

Podobne przepisy

4.98 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Salceson po białorusku

To może cię zainteresować